ការដាំត្រប់
បច្ចេកទេសដាំដុះដំណាំត្រប់
១ លក្ខណៈទូទៅ ត្រប់ គឺជាប្រភេទដំណាំបដែលប្រជាជននៅលើពិភពលោក តែងតែស្គាល់ និងប្រើប្រាស់ ធ្វើម្ហូបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ។ មានប្រជាប្រិយបំផុត ចាប់ពីដើមសតវត្សទី ១៦ មកម៉េះ ។តាមការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា ដំណាំត្រប់មានប្រភពកំណើតពីតំបន់អាស៊ីដូចជា ប្រទេសចិន ឥណ្ឌា និងទី្វបអហ្រិ្វច ។ ដំណាំត្រប់មានច្រើនប្រភេទដូចជា ត្រប់ពុតញង ត្រប់ស្រួយ ត្រប់ខា ត្រប់ពងមាន់ ត្រប់វែងពណ៌ស្វាយ ត្រប់សណ្តាយមានពណ៌ប្រផេះ ឬពណ៌បៃតង ៕ នៅប្រទេសកម្ពជា ត្រប់ជាប្រភេទបន្លែមួយយ៉ាងសាមញ្ញដែលប្រជាជនគ្រប់គ្នា តែងតែបរិភោគជាបន្លែប្រចាំថ្ងៃ ។ ដោយសារតែត្រប់ មានភាពងាយស្រួលក្នុងការដាំដុះព្រមទាំងាយស្រួលក្នុងការលក់នៅលើទីផ្សារ ។ តាមការស្រាវជ្រាវរបស់អង្គការ FAO ក្នុងឆ្នាំ ១៩៧២ បានឲ្យដឹងថា ក្នុងត្រប់ទម្ងន់ ១០០ ក្រាម ដែលយើងបានបរិភោគ វាផ្តល់ សារធាតុចិញ្ចឹមសម្រាប់សរីរាង្គកាយដូចជា ថាមពល ទឹក ប្រូតេអ៊ីន កាបូនអ៊ីដ្រាត កាលស្យូម ប៉ូតាស្យូម ផូស្វ័រ ដែក និងវីតាមីន B1,B2 ។ ២ អំពីបរិស្ថាន ក អាកាសធាតុ ( អានត...)
ការដាំម្រះ
បច្ចេកទេសដាំដុះដំណាំម្រះ
I លក្ខណៈទូទៅ ម្រះ គឺជាប្រភេទដំណាំបន្លែយ៉ាងសាមញ្ញដែលប្រជាជនគ្រប់គ្នា តែងតែបរិភោគ ជាបន្លែក្នុងជីវភាពប្រចាំថ្ងៃ។ ដំណាំម្រះប្រជាជននិយមចូលចិត្តដាំ
គ្រប់រដូវ វាមានភាពងាយស្រួលក្នុងការដាំដុះព្រមទាំងាយស្រួលក្នុងការ
លក់នៅលើទីផ្សារ វាធន់ទ្រាំនឹងសីតុណ្ហភាព ដែលម្រះ អាចលូតលាស់បានល្អនូវចន្លោះ ២៥-៣០ អង្សាសេ។ ដូច្នេះ ដើម្បីជួយដល់ប្រជាកសិករបង្កើនទិន្នផលបន្លែ និងជួយបង្កើនសេដ្ឋកិច្ច គ្រួសារកសិករនៅតាមជនបទតាមរយៈការផ្តល់នូវបទពិសោធន៍ និងបច្ចេកទេស មួយ ចំនួនដូចជា របៀបដាំដុះ ស្រោចស្រព ថែរក្សាដំណាំ ដោយខ្លួនឯង និងបច្ចេកទេស សាមញ្ញៗ នូវចំណេះដឹងទូលំទូលាយ ( អានត...)
គ្រប់រដូវ វាមានភាពងាយស្រួលក្នុងការដាំដុះព្រមទាំងាយស្រួលក្នុងការ
លក់នៅលើទីផ្សារ វាធន់ទ្រាំនឹងសីតុណ្ហភាព ដែលម្រះ អាចលូតលាស់បានល្អនូវចន្លោះ ២៥-៣០ អង្សាសេ។ ដូច្នេះ ដើម្បីជួយដល់ប្រជាកសិករបង្កើនទិន្នផលបន្លែ និងជួយបង្កើនសេដ្ឋកិច្ច គ្រួសារកសិករនៅតាមជនបទតាមរយៈការផ្តល់នូវបទពិសោធន៍ និងបច្ចេកទេស មួយ ចំនួនដូចជា របៀបដាំដុះ ស្រោចស្រព ថែរក្សាដំណាំ ដោយខ្លួនឯង និងបច្ចេកទេស សាមញ្ញៗ នូវចំណេះដឹងទូលំទូលាយ ( អានត...)
ការដាំស្ពៃចង្កឹះ
ដំណាំស្ពៃចង្កឹះ | ស្ពៃចង្កឹះជាដំណាំបន្លែមួយប្រភេទ ក្នុងចំណោមបន្លែស្លឹកជា ច្រើនដែលកសិករយើង និយមចូលចិត្តដាំ ព្រោះវាជាបន្លែសាមញ្ញ មួយអាចយកមកប្រើប្រាស់ ក្នុងការធ្វើ ម្ហូប អាហារបានច្រើនមុខ ដូចជាៈ ស្ល ឆា ស្ងោរ ជ្រក ។ល។ ដំបូងឡើយគេច្រើនតែដាំវានៅក្នុងសួនបន្លែ លក្ខណៈ គ្រួសារតូចៗ តែបច្ចុប្បន្ន ស្ពៃចង្កឹះបានក្លាយ ទៅជាប្រភេទបន្លែ យ៉ាងពេញនិយមធ្វើឲ្យ កសិករយើងផលិត ជាច្រើនតំបន់ |
ហើយដំណាំលាតសន្ធឹងលើផ្ទៃដីកាន់តែច្រើនឡើងៗ ទាំងរដូវប្រាំង និងរដូវ ( អានត...) |
No comments:
Post a Comment